Naturutflykter

Utanför Norrköping hittar du skogar, hav, skärgård och Göta kanal. Här tipsar vi om intressanta och spännande utflyktsmål och aktiviteter väl värda ett besök.

För ännu mer tips gå in på på www.naturkartan.se/norrkoping som du också kan ladda ner som app.

Arkösunds skärgård

Arkösunds skärgård

Där vägen slutar och havet börjar ligger idyllen Arkösund – porten till skärgården. Stanna till vid kajen, ta en glass och handla rökt fisk eller slå dig ner på en berghäll och se på det pulserande båtlivet i farleden precis utanför.

NaturområdenSevärdheterÄventyr & friluftslivAktiviteter
Cykla i Bråvikslandet

Cykla i Bråvikslandet

Ta med din cykel och glid fram på två hjul längs Bråviken, genom Kolmårdsskogen eller längs Vikbolandets bördiga slätter. Ta dig fram på asfalt, grus och skogsväg.

NaturområdenSevärdheterÄventyr & friluftslivSportFamiljevänligtAktiviteter
Getåravinen

Getåravinen

Getåravinen skapades genom en sprickzon som under årmiljoner utvidgades till en djup ravin. Genom ravinen slingrar sig Getåbäcken som mynnar ut i Bråviken. Här är en exotisk natur med prunkande växtlighet, höga ormbunkar som kantar bäcken och fågelsång.

NaturområdenSevärdheter
Glotternskogen

Glotternskogen

I Glotternskogen kan du vandra genom vackra gamla naturskogar eller bada i Glotternsjöarnas klara vatten. Är det kallt kan du värma dig i bastun!

NaturområdenSevärdheterBadÄventyr & friluftsliv
Göta Kanal

Göta Kanal

Göta Kanal är en av Sveriges mest kända turistattraktioner och har utsetts till Sveriges och årtusendets största byggnadsverk. Kanalen börjar sin slingrande färd från Mem strax utanför Norrköping och slutar 58 slussar och 190 km senare vid Sjötorp strax intill Vänern.

Kultur & historiaNaturområdenSevärdheterÄventyr & friluftslivFamiljevänligtAktiviteter
Marmorbruket

Marmorbruket

Marmorbruket är vackert beläget på Bråvikens norrsida på en förkastningsbrant. Kolmårdsmarmor är känt över hela världen och marmor har brutits här i omgångar från 1600-talet fram till 1970-talet.

NaturområdenSevärdheterÄventyr & friluftslivAktiviteter
Kopparholmarna

Kopparholmarna

Bara 10 minuters båtresa sydost om Arkösund ligger natursköna Kopparholmarna med vandringsmöjligheter och havsbad från både strand och klippor.

NaturområdenSevärdheterBadÄventyr & friluftslivFamiljevänligtAktiviteter
Vandra i Bråvikslandet

Vandra i Bråvikslandet

En vandring i Bråvikslandet är så mycket mer än stegen du tar. Det är stegen på en fantastisk resa genom Kolmårdens mytomspunna skogar, genom grönskande branta raviner, porlande bäckar, små skogssjöar, tysta fjällmossar och vidunderlig utsikt över Bråviken.

NaturområdenFör grupperSevärdheterÄventyr & friluftslivAktiviteter
Mat på Vikbolandet

Mat på Vikbolandet

Halvön Vikbolandet öster om Norrköping gränsar i norr till Bråviken och i söder till Slätbaken. Det finns de som kallar Vikbolandet för Östergötlands Österlen. Här hittar du öppna landskap, bördig åkrar, havet och skogar med vilda djur, svamp och bär. Här finns också kor, grisar, getter, strutsar, kalkoner och hjortar. Och en glassfabrik!

AktiviteterShoppingGårdsbutikerÄta & DrickaCaféer