Tack för denna säsong.

Norrköping Light Festival är över för denna gång.

Nu plockas alla konstverk och installationer ner. 

Tack till alla konstnärer och kreatörer för ert engagemang och deltagande.
Tack till alla besökare som njutit och delat med sig av Norrköpings Light Festival.

Hjärtligt välkomna nästa säsong.

Karta: Norrköping Light Festival 2019-2020

Karta: Norrköping Light Festival 2019-2020

Här hittar du kartan med alla 25 konstverk och installationer som kommer pryda Norrköping under årets Light Festival.

Se & Göra
Tips: restauranger och fik längs med Norrköping Light Festival

Tips: restauranger och fik längs med Norrköping Light Festival

Längs Norrköping Light Festival-stråket finns flera trevliga restauranger, barer och kaféer. Kartan hittar du här. 

Äta & Dricka
I ♥ Norrköping

I ♥ Norrköping

Skapad av Norrköping Light Festival projektgrupp. Norrköping gör något med människor och Carl Johans Park fylls återigen med budskap om kärlek. Den korta meningen hälsar tillresande besökare och återvändande Norrköpingsbor välkomna med en uppmaning till att sprida kärlek. 

Se & GöraStörre evenemang
NKPG i kvadrat

NKPG i kvadrat

Skapad av Stina Norberg och Karl Norberg, Norrköping. Norrköpings kommun arbetar för ett färgstarkt Norrköping. Norrköpings kommun menar att i staden ska kulturen inspirera, näringslivet blomstra och människor trivas. Installationen representerar det ständiga arbetet som pågår för att skapa ett färgstarkt Norrköping att besöka och att bo och leva i.

Se & GöraStörre evenemang
The Paperboat - Intrepid

The Paperboat - Intrepid

Skapad av Katja Galyuk, Nederländerna. Pappersbåten är ett av världens mest vikta origamimotiv och känns igen av både stora och små. Den här båten som vi känner igen från vår barndom har döpts till Intrepid som betyder modig eller djärv. Det är för att papperbåten ofta ses som en källa till trygghet under tider av osäkerhet och turbulens, trots sin skörhet och sitt icke vattentåliga material.

Se & GöraStörre evenemang
Rådhuset

Rådhuset

Skapad av Norrköping Light Festival projektgrupp. 

Rådhuset är centrum för kommunens politiska administration och är under Norrköping Light Festival belyst med Lets createfärgerna. 

Se & GöraStörre evenemang
Lavvu

Lavvu

Skapad av Anneli Lindberg och Kvinnonätverket Hemma, Norrköping. Konstnär Anneli Lindberg är idé- och initiativtagare samt ledare för Kvinnonätverket Hemma. De gör textil, icke-förstörande gatukonst som kallas Husmorsgraffiti. I nätverket deltar kvinnor från olika håll med olika ursprung. Önskan att lära känna medsystrar och staden, att skapa ett hem som förenar. Textilen och konsten är deras gemensamma språk.

Se & GöraStörre evenemang
 Återbruksträd (Varma träd)

Återbruksträd (Varma träd)

Skapad av Klimatfolket och olika natur- och miljöföreningar i Norrköping, i samarbete med konstnären Sahar Burhan. En installation som visar ett återbruksträd där installatören vill vi kommentera konsumtionssamhället vi lever i. Här kan du hänga upp en jacka du inte längre behöver, eller ta en om du fryser! 

Se & GöraStörre evenemang
Object O

Object O

Skapad av Paul vaan Laak och Arnout Mijer Studio, Nederländerna. Ljus förekommer i olika karaktär, men oftast som varmt och kallt. Men hur beskrivs det? Hur fångas det? Den första liknelsen som kommer upp är den glödande solen och det mjuka blå skenet av månen. Med livscykeln som referens och övergången från dag till natt blir det enkelt. Trots att vi enkelt kan skilja mellan dessa två former av ljus, är det inte så lätt att känna igen dem.

Se & GöraStörre evenemang
UV-Feeling

UV-Feeling

Skapad av Norrköping Light Festival projektgrupp. Det är 20 st uv-lampor och 1,7 km tråd i grönt, gult och rosa som sitter uppspänt på 6 m höga stolpar.

Se & GöraStörre evenemang
Cykeldisco

Cykeldisco

Skapad av Norrköping Light Festival projektgrupp. 17 Globala mål för en hållbar framtid! I september 2015 antog världens ledare en handlingsplan för hållbar utveckling, Agenda 2030, vilken innehåller 17 Globala mål och 169 delmål. Syftet är att stoppa klimatförändringarna, utrota fattigdomen och skapa fredliga och trygga samhällen.

Se & GöraStörre evenemang
Luminosity

Luminosity

Skapad av Patrik Nystrand, Norrköping. Med den här installationen vill ljusdesignern och belysningsmästaren, Patrik Nystrand, född och uppvuxen på Vikbolandet, förmedla Strömmens färd över fallen, värmen från de nu slocknade stångjärnssmedjorna, pulsen från människorna som jobbade i pappersbruket och textilfabrikerna, elden som härjat vid flera tillfällen. Och festen och musiken i Louis De Geer Konsert & Kongress.

Se & GöraStörre evenemang
Water Fun

Water Fun

Skapad av Angus Muir Design, Nya Zeeland. Ibland fungerar konsten så som den har för avsikt att göra. Så är fallet med Water Fun av Nya Zeeländska arkitekten och ljuskonstnären Angus Muir. De sfäriska bojarna är belysta i en regnbåge av färger. Ingen cynism. Ingen underliggande förklaring till den outhärdliga ytligheten av det moderna samhället. 

Se & GöraStörre evenemang
Det är vi som är Norrköping

Det är vi som är Norrköping

Skapad av Norrköpingborna. Idrott i alla former förenar och skapar gemenskap mellan människor. Här hör vi IFK Norrköpings hejarklack bland annat ropa ”Det är vi som är Norrköping!” - och så är det. Det är vi som bor i den här fantastiska staden som skapar den. Let´s create Norrköping. Ni som är här på besök bidrar även ni, och vi norrköpingsbor visar stolt upp vår vackra stad.

Se & GöraStörre evenemang
Procrastinat.us

Procrastinat.us

Skapad av Jonatan Moreno, Emnauel Moreno, Olof Schröder och Emil Bardh. Videon är resultatet av ett experiment där skaparna lät ljud och bild integreras i ett synkroniserat samspel under ett liveuppträdande. "Hear the image. See the sound." är med andra ord den ursprungliga tanken, men här får den visuella delen stå på egna ben. Med lite fantasi kanske du ändå kan höra den abstrakta technons tunga basgångar med förtrollande, lekfulla detaljer.


Se & GöraStörre evenemang
Out of the Cold

Out of the Cold

Skapad av Eva Cederwall, Norrköping. Dessa porträtt vill bjuda in till öppenhet och värme gentemot varandra. Att möta en annan människas ögon, om än för en kort sekund, gör att vi kan visa medmänsklighet och respekt för varandra. Det är som att säga “Jag ser dig. Tack för att du ser mig.”

Se & GöraStörre evenemang
My Kind of Town

My Kind of Town

Skapad av Lena Svedjeholm, Norrköping. Lena Svedjeholm är en konstnär som bor och verkar i Norrköping. Tavlorna i det här bildspelet har alla anknytning till Norrköping, My Kind of Town, min favoritstad i världen. De är gjorda med en blandteknik som innefattar papperscollage som grund och sedan tusch och akryl över detta för att slutligen lackas.

Se & GöraStörre evenemang
Förr-Nu-Sen

Förr-Nu-Sen

Skapad av Anna Öst / Norrköpings kommun. En stad är en plats i ständig förändring. Den står aldrig stilla. På fönsterrutorna i en av Norrköpings mest älskade byggnader projiceras berättelsen om stadens historia, nutid och framtid. Det är berättelsen om en stad som rör på sig. Från textilindustri till visualiseringsteknik. En stad som vi alla är del av. Förr, nu och sen.

Se & GöraStörre evenemang
Singing Sand

Singing Sand

Skapad av Visualiseringscenter C och Visual Sweden, Norrköping. Audiovisualisering skapad av: Tadej Droljc, Slovenien. Med stöd av The Immersify project (www.immersify.eu). Framför er i den gamla turbinhallen står två installationer, en fysisk och en audiovisuell virtuell installation. Den virtuella upplevelsen som visas på glasrutan är inspirerad av den abstrakta 3D-datorgrafikens soniska potential. 

Se & GöraStörre evenemang
Det sista ljuset

Det sista ljuset

Skapad av Christina Schneider, Norrköping. Varje år tar omkring 45 människor i Östergötland sitt liv. 45 gånger slocknar hoppet, slocknar ljuset. 45 gånger försvinner ett liv från sociala medier. På tal om dem: Hur sociala är vi med dem? Hur mår vi egentligen? Ljusinstallationen "Det sista ljuset" ställer denna fråga utan lösningsförslag, utan välmenande råd. Den speglar bara statistiken.

Se & GöraStörre evenemang
Circle of Life

Circle of Life

Skapad av Rob van Houten, Nederländerna. Circle of Life skapar en magisk ingång då man passerar bron och kommer ut på andra sidan. Konstverket handlar om evighet, det oändligt porlande vattnet i Strömmen och tempot inne i staden. Färgernas rörelse i Circle of Life spelar också en stor roll, den lugna rörelsen symboliserar en tom stad som behöver fyllas med liv och när man passerar cirkeln intensifieras ljusets flöde och skapar mer liv.

Se & GöraStörre evenemang
Jultraditioner i det gamla bondesamhället

Jultraditioner i det gamla bondesamhället

Skapad av Norrköpings Stadsmuseum. Nu kan vi se en liten utställning om jultraditioner i det gamla bondesamhället här inne i husen. Under året levde man sparsamt och åt saltad och torkad mat. Därför längtade de efter färsk mat och inför julen förbereddes maten i veckor.

Se & GöraStörre evenemang
Frosty Friends

Frosty Friends

Skapad av Natur och bygg, Norrköpings kommun. De 15 snögubbarna tillverkades för två-tre år sedan för att vara på Hamnbron som juldekoration. De är utsågade ur trästockar, så de är helt gjorda av träd. Träden som användes för att tillverka dem, kommer från Vrinneviskogen här i Norrköping, i samband med att de gjorde en stor röjning i naturreservatet där. De tillverkades i kommunens snickeri, ute på Lindö gård.

Se & GöraStörre evenemang
Alla barnens ljusslinga

Alla barnens ljusslinga

Skapad av Norrköpings förskolebarn. Ljus förvandlar platsen och visar på skönhet i att påverka närmiljön tillsammans. Norrköpings förskolebarn har skapat en vacker ljusinstallation under ledorden hållbarhet, inkludering, folkhälsa och trygghet. Barnen har själva fått tittat igenom sin sopsortering hemma, tagit med ett lämpligt plastföremål till förskolan där de gemensamt målat dem med akrylfärg. Förhoppningsvis har de då samtidigt samtalat om ledorden och innebörden i dessa.

Se & GöraStörre evenemang
Trappan i Ljus

Trappan i Ljus

Skapad av Kårhuset Trappan. Sedan 2006 har Kårhuset Trappan varit den självklara platsen för studenter att hänga på. Huset drivs tillsammans med ordinarie personal till störst del av studenter, som du kan hitta bakom baren, i köket men även pysslandes med både ljud och ljus. Passande nog när det har blivit lite mörkare i vår fina stad, har Trappans ideella studenter hjälp till att lysa upp vardagen för alla som går förbi.

Se & GöraStörre evenemang