Alla barnens ljusslinga

Se & Göra Större evenemang

”Ljus förvandlar platsen och visar på skönhet i att påverka närmiljön tillsammans”  

Norrköpings förskolebarn har för denna upplaga av Norrköping Light Festival skapat en vacker ljusinstallation under ledorden hållbarhet, inkludering, folkhälsa och trygghet. För att göra detta har barnen själva fått titta igenom sin sopsortering hemma och har sedan valt ut ett lämpligt plastföremål som de tagit med till förskolan. Där har de gemensamt med sina klasser målat dem med akrylfärg. Tanken bakom konstverket har varit att lyfta frågan om hållbarhet med en önskan om att barnen ska ha samtalat om ledorden och deras innebörd medan konstverket har tagit form.

Vi träffade fyra av de många barnen som varit med och skapat ljusslingan. Albin, Ellinor, Adrian och Vidar, alla mellan 4 och 5 år gamla, berättar att de hade kul medan de målade konstverken. De har valt lite olika typer av förpackningar att måla, allt från drycker till såser och sköljmedel. Alla är prydda av många fina färger och en del glimrar vackert av glitter.

Ljusslingan visar på hur nya angreppssätt och design kan bidra till lärande och förflyttning mot en mer hållbar och trygg stad. En manifestation för kraften i det gemensamma skapandet och möjligheten att påverka sin närmiljö. Resultatet av denna konstnärligt utforskande workshop med fokus på barns deltagande i stadsrummet resulterade i en 350 meter långa ljusslinga.

Skapad av Norrköpings förskolebarn.