Jultraditioner i det gamla bondesamhället

Se & Göra Större evenemang

Nu kan vi se en liten utställning om jultraditioner i det gamla bondesamhället här inne i husen. Under året levde man sparsamt och åt saltad och torkad mat. Därför längtade de efter färsk mat och inför julen förbereddes maten i veckor.

Den 9 december lades t.ex. lutfisken i blöt för att bli färdig till jul. På luciamorgonen slaktades den utvalda grisen i svinottan, för att man skulle få färskt kött. Allt togs tillvara, även grisfötter och grishuvud. Av blodet gjordes blodpudding, blodbröd eller blodpannkaka. Av talgen stöptes hela årets förråd av ljus.

Att brygga öl till jul var ett viktigt inslag i förberedelserna. På Anna dagen (9/12) skulle bryggningen starta och det gav upphov till talesättet Anna med kanna. På Tomas dagen (21/12) skulle julölen vara klar för avsmakning.
I december skedde också det stora julbaket för att få färskt bröd till jul. Varje medlem i hushållet fick en egen brödhög att hushålla med under julen.
Smör var en fest- och statussymbol och tecken på att man hade många kor. Till jul kärnades så mycket smör som gården förmådde. Smöret lades ofta upp på fint svarvade fat och ibland stacks ett ljus i.

Julgröten åts gemensamt ur en stor skål gärna med ett smöröga i mitten, som sakta smälte ned.

Golvet täcktes med halm inför julen, för att leka och sova i men även för att skydda mot drag. Ett halmkors skulle skydda julbordet och julölen från troll och ondska. Julafton ansågs som en magisk och besjälad natt då de övernaturliga var mycket aktiva.

Granstänger eller enrisruskor sattes upp utanför huset för att skydda mot övernaturliga väsen under den kraftfulla julnatten, men julgranen inomhus har sina rötter i Tyskland och kom till Sverige på 1700-talet, först på herrgårdarna. Vanlig blev den först i början av 1900-talet. Julklappen har fått sitt namn från att man klappade på dörren och slängde in en vedklamp med ett skämtsamt rim fastbundet.

På jul tog fram det bästa huset kunde få fram och det kunde hända att julbordet stod dukat i flera dygn. Ingen gäst fick gå tomhänt från gården.

Skapad av Norrköpings Stadsmuseum.